De geschiedenis van Hospice Alkmaar

In juni 1999 werd in Alkmaar Stichting De Oversteek opgericht. Het doel van deze stichting was om in Alkmaar of de directe omgeving een hospice op te richten. De officiële start van Hospice Alkmaar vond plaats op 1 april 2001, in het voormalige verzorgingshuis Westerlicht.
Aan de wieg van Hospice Alkmaar stonden vijf pioniers: Sicco Konijn. Jelle Vleer, Tineke Reitsma en Frans en Marion in ’t Veld. Het hospice begon in Westerlicht met twee gastenkamers en bleek direct in een grote behoefte te voorzien. Vanuit allerlei organisaties en instellingen kwam enorm veel steun voor uitbreiding. In mei 2004 verhuisden we naar Zorghotel De Palatijn waar we zeven gastenkamers kregen. We konden gebruik maken van de faciliteiten van het zorghotel.
Ondertussen werd druk gezocht naar een meer geschikte, definitieve voorziening. Die werd gevonden in de voormalige Pius X kerk, waar we in juni 2006 naar toe zijn verhuisd. Dit is een prachtige locatie die verbouwd is naar onze eigen wensen en ideeën. Hier beschikken we over negen kamers, plus een extra bed voor crisissituaties. Inmiddels is het beheer ondergebracht in Stichting Oase Palliatieve Zorg met een eigen bestuur en Raad van Toezicht.

Naast Hospice Alkmaar beheert Oase Palliatieve Zorg nog twee locaties voor palliatieve zorg in de regio: Hospice de Bregthoeve in Schoorl en Respijthuis ‘tHuis Lioba in Egmond-Binnen. 

Play Video