Palliatieve zorg: maatwerk door teamwork

Palliatieve zorg richt zich op mensen met een korte levensverwachting en hun naasten. Ons uitgangspunt daarbij is steeds: wat heeft u als gast op dit moment nodig? En hoe kunnen we uw naasten ondersteunen? Ons team van artsen, verpleegkundigen en vrijwilligers vult dit samen in, in overleg met u en uw naasten. Zo krijgt u ruimte voor de zaken die er nu écht toe doen. Al het andere regelen wij.

Professionele zorg met aandacht voor comfort

In Hospice Alkmaar zijn 24 uur per dag gediplomeerde verpleegkundigen en vrijwilligers aanwezig. Zij zijn gespecialiseerd in palliatieve zorg. Op afgesproken momenten in de week is uw arts aanwezig, dit kan uw eigen huisarts zijn of onze hospice-arts. Op andere momenten is deze arts bereikbaar of staat de huisartsenpost ons bij.  Samen zorgen zij ervoor dat onze gasten zich zo comfortabel mogelijk blijven voelen. Er is hierbij aandacht voor fysieke klachten en voor psychische, sociale en spirituele vragen. Daarom noemen we palliatieve zorg ook wel ‘totale zorg’: voor lichaam, geest en ziel.

Complementaire zorg

Voor extra ontspanning en genietmomenten bieden wij aanvullende zorg aan, zoals hand- en voetmassages, aromazorg, muziekmomenten en ontspanningsoefeningen. Ook kan een kapper, schoonheidsspecialiste of pedicure langskomen. En zelfs een bezoekhond!

Psychosociale en spirituele zorg

Het naderende levenseinde kan veel gedachten en gevoelens oproepen. Bij u en uw naasten. Wij sluiten aan bij wat u bezighoudt in deze fase van uw leven. Dit kan bijvoorbeeld gaan over emoties die u ervaart en over levensvragen die opkomen. Ook onze consulent psychosociale en spirituele zorg neemt graag tijd voor een (vertrouwelijk) gesprek. Pasklare antwoorden heeft ze niet, maar ze kan met u kijken naar mogelijke bronnen om – weer – uit te putten. Natuurlijk is ook uw eigen psycholoog/geestelijk verzorger welkom in ons hospice.
Ook andere vragen en zorgen kunt u met ons bepreken. Bijvoorbeeld op financieel of juridisch gebied. Wij gaan altijd op zoek naar een oplossing. Want palliatieve zorg omvat alles wat uw laatste levensfase kan verlichten.