Veelgestelde vragen

In Hospice Alkmaar zijn negen kamers. Iedere gast heeft een eigen kamer met neutrale warme inrichting die naar eigen wens en behoefte verder kan worden ingericht met spullen van thuis. Er is een aangepast bed met nachtkastje en een fijne relaxstoel. Kleine persoonlijke eigendommen kunnen een plaats krijgen, zodat de kamer meer een thuis wordt. 

Op iedere kamer is een telefoon, een televisie en audio-apparatuur. Internet is ook mogelijk, via een wifi verbinding.

In principe zijn kleine huisdieren welkom. Dit gebeurt wel altijd in overleg. Een huisdier mag geen overlast voor de andere gasten veroorzaken. De verzorging van de huisdieren is een taak van de familie.

Bezoek is in principe de hele dag welkom. Er is beperkte logeermogelijkheid in een aparte familiekamer. Eventueel kunnen we ook een bed bijplaatsen in de kamer waar de gast logeert. .

Onze keukenvrijwilligers verzorgen het eten en drinken voor onze gasten. Ze komen bij alle gasten op de kamer langs om de wensen te bespreken en het menu samen te stellen. Mee-eten voor familie is in sommige situaties ook mogelijk. We brengen daarvoor 5 euro in rekening.

Wij zorgen voor schoon linnengoed. De persoonlijke was (dus kleding) wordt in principe niet door ons gedaan. Mocht dit tot grote problemen leiden dan kan, tegen een reële vergoeding, deze was ook door ons worden verzorgd.

Per 1 juni 2019 is Hospice Alkmaar rookvrij.

Ons uitgangspunt is een waardige laatste levensfase voor iedere gast. Pijnbestrijding is daarin een belangrijk element. De behandelend arts bepaalt in overleg met de gast hoe de pijnbestrijding plaatsvindt. Onze hospice arts kan hierin adviseren.

Als er sprake is van een euthanasieverzoek, dan nemen we dit verzoek mee in het algehele medische behandelplan. Er vindt een zorgvuldige afweging plaats, binnen de wettelijk bepaalde kaders. We vinden het uitermate belangrijk dat alle betrokkenen zich in de uiteindelijke beslissing kunnen vinden.

Palliatief betekent: verzachtend, verlichtend. Terminaal betekent: in het eindstadium. We bieden onze gasten en hun naasten ondersteuning bij de vragen en ongemakken die een ongeneeslijke ziekte met zich meebrengt. Dat doen we door fysieke, mentale en spirituele ondersteuning te bieden in de laatste levensfase. Vaak verminderen de klachten, ook al is er geen sprake van genezing.

De laatste levensfase brengt allerlei vragen mee. Praktische vragen en vragen over hoe het verder moet met de dierbaren die achterblijven. Rouwverwerking is een onderwerp dat vaak ter sprake komt. De psycho-sociale zorg richt zich op alles wat te maken heeft met afscheid nemen van elkaar en van het leven, met het verwerken van het verdriet en het vinden van een nieuw evenwicht.

Er  kunnen veel levensvragen opborrelen bij onze gasten en hun naasten. Onze consulent spirituele zorg  is er voor iedereen, ongeacht welke achtergrond iemand heeft. Zij is vertrouwd met spirituele en kerkelijke tradities, maar staat open voor alle (zingevings)vragen. Zij neemt tijd voor en geeft ruimte aan hetgeen er op dat moment toe doet en waar behoefte aan is. Zij heeft geen pasklare antwoorden, maar gaat mee op zoek, op weg. Wilt u meer weten over de visie op spirituele zorg in Hospice Alkmaar? In ons visiedocument ruimte voor spirituele zorg kunt u dit nalezen.

Complementaire zorg betekent letterlijk: aanvullende zorg. Aanvullend op de standaard zorg en gericht op het bevorderen van welbevinden, comfort en kwaliteit van leven. In Hospice Alkmaar bieden we verschillende vormen van complementaire zorg, zoals: massage van handen en voeten, aromazorg, persoonlijke verzorging door kapper, pedicure, schoonheidsspecialiste, verwarmde moltons, muziek, een bezoekhond en activiteitenbegeleiding. Ook hebben we een speciale badkamer met een in hoogte verstelbaar bad voor minder validen. Een extra vorm van aanvullende zorg die we bieden is Therapeutic Touch.

 

Therapeutic Touch is bedoeld om de energie die in en om uw lichaam stroomt weer in harmonie te brengen en het lichaam daardoor de kans te geven zichzelf weer in balans te brengen. Dit kan  ontspanning en rust brengen. Een groot aantal van onze verpleegkundigen en vrijwilligers zijn hier in opgeleid en op verzoek kunnen zij de gasten en/of hun familie en andere naasten een behandeling geven. De behandeling vindt zittend plaats, duurt ongeveer 10 minuten en wordt gegeven  door specifieke handbewegingen en gerichte aandacht.