Vrijwilligers: onmisbare handen in onze zorg

Ons team van ruim 150 vrijwilligers is een kleurrijke en sterke schakel in de zorgketting van Hospice Alkmaar. Zij ondersteunen onze zorgprofessionals door persoonlijke aandacht te geven aan gasten en hun naasten. Voor de warme en huiselijke sfeer in ons hospice zijn zij van onschatbare waarde. 

Gemoedelijke werkomgeving

Als vrijwilliger besef je dat dat iedere gast in het hospice zijn of haar laatste levensfase doormaakt. Dat heeft impact op de betrokkenen, zowel vóór het levenseinde als erna. Toch is de sfeer in ons hospice gemoedelijk en opgeruimd. Het is zeker geen loodzware werkomgeving. Integendeel, kunnen we wel zeggen. In onze ‘bubbel’ is het gewoon dat er een korte levensverwachting is. 

Uiteenlopende achtergrond

De motivatie van onze vrijwilligers om in ons hospice te werken, is net zo divers als zij zelf zijn. Sommigen hebben werkervaring in de zorg, voor anderen is het de vervulling van een langgekoesterde wens om iets persoonlijks voor mensen te kunnen betekenen. Weer anderen zijn door dit werk gegrepen door een overlijden in de eigen omgeving.

Nieuwe vrijwilligers
zijn altijd welkom!

Van verzorgen tot koken

We hebben vrijwilligers met specifieke taken, in de zorg, keuken, receptie en als extra handen bij praktische klussen:

  • Onze zorgvrijwilligers zijn betrokken bij de verzorging van de gast. Ze helpen met douchen of wassen, met de verschoning en de toiletgang. Ze maken een praatje of een wandeling met de gast of zijn op de achtergrond aanwezig. Ook helpen ze bij eten en drinken en houden de gastenkamer op orde. Alles in samenwerking met en onder verantwoordelijkheid van de verpleegkundigen. 
  • Onze keukenvrijwilligers maken ontbijt, lunch of avondeten klaar. Ze gaan bij de gasten langs om te vragen wat ze willen eten. Verder zorgen ze voor koffie en thee, de afwas en een nette keuken. Een lekkere maaltijd of tussendoortje wordt enorm gewaardeerd door onze gasten.
  • Onze receptievrijwilligers zijn vaak het eerste gezicht en de stem van het hospice. Ze nemen de telefoon op en ontvangen bezoekers. Verder hebben zij vaak contact met de naasten wanneer deze op bezoek komen, een praatje willen maken of even hun hart willen luchten.
  • Onze vrijwilligers technische dienst voeren diverse klussen in en om het gebouw uit.
  • Onze vrijwilligers complementaire zorg bezorgen onze gasten extra ontspanning op een dag. We kunnen hiervoor een beroep doen op een kapper, een pedicure, een schoonheidsspecialiste, musici en een bezoekhond met zijn baasje. 
  • Onze vrijwilligers naastenzorg zijn beschikbaar als er behoefte is aan één vertrouwd gezicht om samen mee op te lopen, aan iemand die speciaal voor u een paar keer per week komt. Deze vrijwilliger heeft veel ervaring in de palliatieve terminale zorg en kan u en uw naasten ondersteunen tijdens de gehele opname en nog enige tijd na het overlijden. 
  • Onze vrijwilligers in de Verwantenraad  zijn nabestaanden van een gast die in het hospice opgenomen is geweest. Deze vrijwilligers vertegenwoordigen voor ons de stem van gasten en naasten. Zij denken en praten mee over beleid, vooral over het behouden en verbeteren van de kwaliteit van onze zorg.  
Goed voorbereid aan het werk

Dit werk vraagt om gemotiveerde mensen die afspraken nakomen, rust uitstralen, geduldig, betrokken en respectvol zijn. Je werkt minstens één dagdeel per week en af en toe in het weekend of op een feestdag. Elke vrijwilliger krijgt een introductiecursus van twee dagdelen. Zorgvrijwilligers doen bovendien de zorgcursus van vijf dagdelen. Daarnaast organiseren we door het jaar heen activiteiten als klinische lessen, workshops en thema-avonden.

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom! Wil je ook een waardevolle bijdrage leveren aan de laatste levensfase van onze gasten, neem dan contact op.